Què és l’economia social i solidària (ESS)?

L’economia social i solidària contempla una nova manera de produir, distribuir i consumir posant al centre la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre. Representa una alternativa viable i sostenible que defensa un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris.

Les empreses de l’economia social i solidària (ESS) es caracteritzen per estar basades en la propietat conjunta i la gestió col·laborativa. Aporten una doble utilitat a la societat: per una banda són generadores de riquesa i activitat econòmica, i per una altra ajuden a donar resposta a reptes socials des de sectors d’activitat molt diversos. Les persones són el centre d’un projecte basat en el coneixement, la innovació, la qualitat, la sostenibilitat i una correcta gestió i reconeixement del talent.

L’Economia Social i Solidària s’expressa amb models diversos:

Cooperatives

empreses de propietat conjunta i gestió col·laborativa.

Societats laborals

empreses en les quals el capital social pertany majoritàriament a les persones treballadores.

Mutualitats

societats de persones, sense ànim de lucre, que exerceixen una activitat asseguradora, complementària del sistema de previsió de la Seguretat Social.

Centres Especials de Treball

empreses la plantilla de les quals està constituïda per un mínim del 70% de persones amb discapacitat.

Empreses d’Inserció

Empreses que actuen en el mercat com a pont per a la inserció laboral de persones amb unes necessitats especials.

Confraries de Pescadors

corporacions sense ànim de lucre, representatives d’interessos econòmics d’armadors de vaixells de pesca i de treballadors del sector extractiu.

Associacions i fundacions

Entitats privades sense afany de lucre, generadores d’activitat econòmica i que contribueixen al desenvolupament de les comunitats.

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!