Sota el títol “L’energia et crema, o cremes energia?”, la quarta edició del Desnormalitza’t se centra en l’àmbit de l’energia. Coopsetània es fixa com a objectiu sumar esforços per avançar cap a la transició i sobirania energètica al territori, proposant aportar coneixement, experiències i debats que premetin contraposar models, mostrar alternatives i deixar palesa la necessitat de decréixer i transformar un sector molt important del nostre dia a dia.

L’energia és un element clau que condiciona el tipus de societat i economia amb la qual convivim (transport, desplaçaments, llum, escalfor, fred, emergència climàtica, pobresa energètica, fonts d’energia, més locals, més globals…). És, per tant, un tema cabdal que cal tenir en compte, abordar-lo i posar-lo en el centre del debat i la reflexió. És convenient posar sobre la taula els models que estan en joc, els perills que alguns d’ells representen i dels quals ens alerten les entitats i plataformes de defensa del territori, cal fixar-se en les reivindicacions dels diferents moviments socials existents que lluiten per una transició energètica sostenible i justa amb els territoris, així com la ciutadania organitzada que crea alternatives locals com ara les comunitats energètiques.

Del 9 al 12 d’octubre tenim l’oportunitat de parlar-ne, conèixer, debatre, qüestionar-nos tots aquests aspectes a partir del Desnormalitza’t i el programa que enguany es desplega:

Dimecres,
9 d’octubre. 18 h.

L’Escorxador- sala 3 (Vilafranca del Penedès)

Parlem d’una transició energètica justa amb Sergi Saladié i Irene Gonzalez

De la mà de Sergi Saladié i Irene González s’abordarà el model energètic actual des de diferents perspectives, s’apuntaran els principals projectes que amenacen el nostre territori i s’acabarà reflexionant al voltant d’un nou model energètic més just i sostenible.  

DIJOUS,
10 d’octubre. 18 h.

Teatre de l’Aurora (IGUALADA)

Cinefòrum amb la projecció de la pel·lícula Sabotatge i debat sobre l’horitzó de l’activisme per aturar macroprojectes

Projecció del llargmetratge Sabotatge (Daniel Goldhaber, 2022) en VOS. En acabar, fòrum dinamitzat per la coordinadora Preservem l’Anoia formada per diversos col·lectius i plataformes veïnals que vetllen per una planificació ordenada de les energies renovables a la comarca de l’Anoia i defensa una transició energètica justa, organitzada i participativa. 

Divendres,
11 d’octubre. 18h.

Can Pahissa. Centre de Resiliència i Sostenibilitat.
(Vilanova i la Geltrú)

Xerrada “Energia i decreixement”, amb Alfons Pérez, de l’Observatori del Deute i la Globalització (ODG) i membres de VNG Energia

Canviar el model energètic va implícit a un canvi de model econòmic i social. En aquesta sessió parlarem de decreixement, de com fer aquesta transició ecosocial a partir d’un model fonamentat a viure amb menys, en reduir els nostres consums per permetre la supervivència i una vida digna al conjunt del planeta.

Dissabte,
12 d’octubre.
11 h.

Sala d’Actes de Cellers Domenys (Sant Jaume dels Domenys)

La resposta local i veïnal és possible: la comunitat energètica local de Balenyà, amb Ramon Roig

Les comunitats energètiques locals (CEL) són la resposta de la ciutadania organitzada per fer realitat la sobirania energètica. En aquesta sessió coneixerem l’experiència d’una cooperativa pionera en impulsar i posar en marxa una CEL: Balanyà Sostenible. En acabar, hi haurà un el contacontes sobre pobresa energètica ‘I es va fer la llum’ i finalment un pica-pica.
Col·labora: Enginyeria Sense Fronteres

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!