Les cures és un afer que ens travessa com a societat. Com diu el llibre El manifest de les cures (Londres 2017) “els conceptes de benestar social i comunitat han estat desplaçats de mica en mica per nocions individualistes de resiliència, benestar i millora personal … En poques paraules, durant molt de temps hem negligit tenir cura els uns dels altres”.
Entenent que les cures són indispensables pel manteniment i la prosperitat de la vida, des de l’ESS trobem urgent pensar en com s’articulen i es desenvolupen en general, i en l’acompanyament a la gent gran i en situació de dependència en concret. Pensem necessari qüestionar com i sota quins criteris s’atenen a les persones, si és una qüestió mercantil o comunitària i què és el que situem com a central i indispensable.
Per tot això, Coopsetània organitza una jornada per situar el debat de les cures, veure quins són els recursos i circuits existents, compartir experiències positives que prioritzen el tracte proper i els valors de l’ESS i articular una resposta sectorial de les cures al territori.
📆 Divendres 4 d’octubre
🕜 9:30 h
📌 Neàpolis. Vilanova.i la Geltrú
➡️ Inscripcions aquí
Programa de l’acte:
9:30 – 9:45 h – Benvinguda a càrrec de l’Ateneu Cooperatiu Coopsetània.
9:45 – 10:15 h – Contextualització “Una aproximació a la situació de les cures a dia d’avui” a càrrec de: Elba Mansilla, periodista de formació, feminista per convicció i militant de l’autogestió des dels anys 90. És treballadora de Coòpolis, al Cercle d’Economies Feministes. També és sòcia treballadora de la Ciutat Invisible. Investigadora, docent i consultora en temàtiques relacionades amb l’Economia Feminista i l’Economia Solidària.
10:15 h – 10:45 h – Respostes des de l’administració pública.
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Equip d’Atenció a la Dependència. A càrrec de Marta Pujol, responsable de programes, projectes i serveis de l’Equip d’Atenció a la Dependència.
Consell Comarcal de l’Anoia. Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia (EAVA). A càrrec de Glòria Fité Guarro, psicòloga de l’EAVA.
10:45 h – 11:15 h – Dimensió comunitària: Espais de suport i acompanyament a les persones cuidadores.
La Colla Cuidadora (Eixample de Barcelona): una iniciativa comunitària de suport a persones que cuiden d’un familiar malalt o gran. A càrrec de Xabi Ballesteros, membre les grup motor de La Colla, i de l’equip del Centre de Serveis Socials Antiga Esquerra de l’Eixample.
Projecte CREA: Comunitat Rural d’envelliment actiu (La Guàrdia Pilosa, municipi de Pujalt, Anoia): grup de persones grans que vivim en un entorn rural i que volem envellir a casa i seguir vinculades a la comunitat. A càrrec de Pítol Vallvé, mestre jubilat i membre de l’equip impulsor del CREA.
11:15 – 11:30 h Pausa – Cafè.
11:30 – 12 h Cooperatives i entitats de l’ESS que presten serveis de cura i acompanyament: Iniciatives de tall cooperatiu que treballen en l’àmbit de l’atenció a la dependència i a la gent gran.
Aprop Mediona (Sant Joan de Mediona, Alt Penedès): cooperativa centrada en l’acompanyament a les persones. A càrrec de Maica Sandalinas i Anna Carrillo, membres del Consell Rector.
Les Abelles (Reus, Baix Camp), cooperativa que neix amb l’objectiu de donar cura i atenció a les persones. Amb esperit de servei comunitari, és un projecte amb cos i ànima, el qual tots els seus integrants el fan créixer cada dia. A càrrec de Fátima Peña Zegarra, presidenta del Consell Rector de la cooperativa.
12 h – 12:10 h – Posada en comú de la diagnosi.
12:10 – 12:40 h – Conclusions i properes passes per l’articulació sectorial de les cures al territori.
12:40 h – 13 h – Precs, preguntes i tancament.