El maig del 2024 la Marta Valls i el Pepe González van constituir la cooperativa de treball La Beneta. Feia gairebé dos anys que la idea els ballava pel cap i tot un que es dedicaven a aprendre l’ofici de la mà d’en Joan Raventós, el pagès d’Hostalets de Pierola que, després de tota una vida dedicada a la terra, volia jubilar-se i no trobava relleu. Finalment, fa poc més de mig any van constituir-se, amb l’acompanyament de Coopsetània, en cooperativa.
La Marta i en Pepe tenen 31 anys i són dels Hostalets de Pierola, a l’Anoia. Cap d’ells és de família pagesa, però alguns estius havien fet la temporada treballant per en Joan Raventós. D’aquí que el coneguessin i que sabessin com treballava. Tant l’un com l’altre tenen les seves feines, però expliquen que fa un temps van trobar-se en un moment vital de replantejament que els va portar a prendre la decisió d’agafar el relleu del Joan de Cal Joan de La Beneta. Ells han dut a terme el que es coneix com un relleu agrari extrafamiliar. “Teníem clar que volíem continuar fent la feina que feia ell i que volíem fer-ho sent cooperativa, perquè és el model que més s’adiu a la nostra manera de fer i d’entendre la feina. A més, teníem clar que volíem incorporar algun soci més i que ho volíem combinar amb les nostres feines. Tot i tenir-ho clar, ens va costar aconseguir-ho perquè a totes les gestories que preguntàvem no ens ho recomanaven. Si no haguéssim arribat a Coopsetània, segur que ara no parlaríem com a cooperativa”, comenta la Marta.
Oliveres, presseguers i ametllers
La Beneta treballa una finca de 10 hectàrees de policultius, majoritàriament oliveres, presseguers i ametllers, tot i que també tenen camps d’albercoquers, pruneres, cirerers, figueres, nesprers i pereres. El 100% dels seus cultius són ecològics i els agrada explicar que la finca és ecològica certificada des de fa més de vint anys, esdevenint una de les primeres a ser-ho de l’Anoia. “Aquest mèrit és tot d’en Joan Raventós”, diuen.
La Marta i en Pepe van dedicar el 2023 a aprendre l’ofici, a gestionar la finca i conèixer els canals de distribució que en Joan Raventós tenia i, un cop sols davant l’explotació, han anat introduint algun canvi: “Tenim molts clients que el Joan ja tenia, sobretot petits proveïdors i molts grups de consum i el que hem començat a fer nosaltres és tenir un punt de venda directa al mercat dels Hostalets de Pierola, el nostre poble, quan més producte tenim”. D’aquesta manera, de maig a juliol tenen parada al mercat per vendre fruita i el mes de desembre hi tornen per l’oli. A més, atenen encàrrecs que reben a través de @la.beneta, el seu perfil d’Instagram que utilitzen com a canal de comunicació.
L’agost del 2024 la Marta va decidir deixar la seva feina com a periodista per dedicar-se plenament a La Beneta. “L’objectiu és poder dedicar més hores a la cooperativa per poder tirar endavant noves iniciatives com visites i tastos o activitats per escolars que ens serveixin per complementar l’activitat agrària i que siguin ingressos directes”, explica. A més, aviat preveuen que s’incorpori una tercera sòcia a l’entitat.
Tot i que encara no fa un any que han esdevingut cooperativa i que no han completat encara un cicle sencer de la terra, les sòcies de La Beneta estan satisfetes amb el seu projecte, malgrat que insisteixen de la precarietat que pateix el sector agrari: “Tot el sector està a la corda fluixa. Estem contents, però ens pensàvem que seria més senzill, i no per la feina de la terra, sinó per la qüestió econòmica”. Expliquen que tot i haver fet un bon relleu i donar continuar un negoci ja consolidat, amb una finca molt pensada i cuidada i amb una clientela fidel, aconseguir un sou digne a final de mes és complicat: “Es fa difícil perquè, encara que la finca tingui 20 hectàrees, som una explotació petita i costa tenir marge. Ara mateix, si no tens una gran extensió o ets una empresa gran, es fa difícil”, conclouen.
0 Comments