L’economia social i solidària és un model econòmic centrat en les persones i les seves necessitats. Posar les persones al centre significa, també, posar-hi les cures. Per això Coopsetània ha organitzat la ‘Jornada per promoure les cures dignes i la dignificació de les cures a la vegueria Penedès‘. A la matinal hi han participat una cinquantena de persones d’àmbits i perfils laborals ben diferents i de municipis d’arreu del nostre territori (tècniques de Consells Comarcals, d’Ajuntaments, de serveis territorials del Departament de Drets Socials i Inclusió, de Centres d’Atenció Primària, responsables i treballadores de cooperatives, empreses i altres entitats del sector, espais de suport i acompanyament a cuidadores, així com persones interessades).
La jornada ha començat amb una contextualització del sector a càrrec d’Elba Mansilla, periodista, investigadora, docent i consultora en temàtiques relacionades amb l’Economia Feminista i l’Economia Solidària. Mansilla ha abordat les cures des de diferents perspectives: la cura com a dret essencial del ciutadà, la seva invisibilització, la feminització, la precarització, el paper de l’administració pública, etc. Tot seguit, han tingut lloc tres taules d’experiències: una centrada en la resposta de l’administració pública (Equip d’Atenció a la Dependència de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia del Consell Comarcal de l’Anoia); una en les cures des d’un vessant comunitari (amb La Colla Cuidadora, de Barcelona, i la Comunitat Rural d’Envelliment Actiu CREA de la Guàrdia Pilosa, a l’Anoia); i, una tercera amb empreses o entitats de l’ESS que presten serveis en aquest àmbit (com Aprop Mediona i Les Abelles, de Reus).
La matinal ha acabat amb una dinàmica per plantejar i prioritzar propostes per avançar en la millora de les cures al territori i articular una resposta sectorial des d’una mirada comunitària, posant al centre les persones.
0 Comments