La transició energètica centra la quarta edició del cicle Desnormalitza’t

set. 27, 2024

Del 9 al 12 d’octubre Coopsetània organitza el cicle Desnormalitza’t, que enguany arriba a la seva quarta edició. Sota el títol “L’energia et crema, o cremes energia” en aquesta ocasió es vol posar al centre del debat i la reflexió un tema cabdal com l’energia. D’aquesta manera, a través de quatre sessions l’Ateneu Cooperatiu articula un programa que té per objectiu avançar cap a la transició i sobirania energètica al territori, aportar coneixement, experiències i debats que premetin contraposar models, mostrar alternatives i deixar palesa la necessitat de decréixer i transformar un sector molt important del nostre dia a dia.


El debat sobre el model energètic és a l’ordre del dia. L’energia és un element clau que condiciona no només el medi ambient, el paisatge o l’economia, sinó que incideix també en la manera com vivim i ens relacionem (transport, desplaçaments, llum, escalfor, fred, emergència climàtica, pobresa energètica, fonts d’energia, esgotament de recursos…). Davant d’això des de Coopsetània ens proposem posar sobre la taula els models energètics que estan en joc, analitzar els perills que molts d’ells representen, buscar les fortaleses i les debilitats de cadascun d’ells, fer d’altaveu de les entitats i plataformes de defensa del terrotori, fer sentir la veu de les reivindicacions dels diferents moviments socials existents que lluiten per una transició energètica sostenible i justa amb els territoris, així com la ciutadania organitzada que crea alternatives locals com ara les comunitats energètiques.

Xerrades, cinefòrum, debats i també activitats familiars
A partir d’aquestes premisses el Desnormalitza’t ha programat quatre activitats en diferents punts de la vegueria Penedès. El cicle s’encetarà amb una xerrada, el dia 9 d’octubre a les sis de la tarda a l’Escorxador de Vilafranca, al voltant de la transició ecològica. Sota el títol ‘Parlem d’una transició energètica justa‘ i de la mà del geògraf Sergi Saladié i d’Irene González, membre de la Xarxa per la Sobirania Energètica, s’abordarà el model energètic actual des de diferents perspectives, s’apuntaran els principals projectes que amenacen el nostre territori i s’acabarà reflexionant al voltant d’un nou model energètic més just i sostenible.

La segona de les activitats del cicle tindrà lloc el dia 10 també a les sis de la tarda, en aquesta ocasió al Teatre de l’Aurora d’Igualada. Allà s’hi celebrarà una sessió de cinefòrum que començarà amb la projecció de la pel·lícula Sabotatge, de Daniel Goldhaber (2022) i continuarà amb un debat dinamitzat per la plataforma Preservem l’Anoia. El film és un eco-thriller protagonitzat per un grup de joves activistes ambientals i amb un oleoducte de Texas com a taló de fons. En acabar la projecció, Preservem Anoia obrirà un espai per al debat i la reflexió en el qual ben segur que els diferents col·lectius i entitats veïnals de la comarca que en formen aportaran el seu coneixement, experiència i reivindicacions al voltant d’una transició energètica més justa, sostenible, organitzada i participativa.

La tercera parada del Desnormalitza’t serà el dia 11 a Vilanova i la Geltrú. L’espai municipal Can Pahissa acollirà a partir de les sis de la tarda la xerrada ‘Energia i decreixement’, amb l’investigador i activista Alfons Pérez, de l’Observatori del Deute i la Globalització i VNG Energia. En aquesta ocasió es parlarà de decreixement, de com fer la transició ecosocial a partir d’un model fonamentat a viure amb menys, en reduir els nostres consums per permetre la supervivència i una vida digna al conjunt del planeta.

Les instal·lacions de Cellers Domenys, a Sant Jaume dels Domenys, seu d’una de les cooperatives agràries més rellevants de la vegueria Penedès, serà l’escenari del darrer dia de Desnormalitza’t, que serà el dissabte 12 d’octubre. Al llarg del matí s’han programat dues activitats, una primera per parlar de Comunitats Energètiques Locals i una segona adreçada al públic familiar. En primer lloc, a les 11 del matí tindrà lloc la xerrada ‘La resposta local i veïnal és possible: la comunitat energètica local de Balenyà’, a càrrec de Ramon Roig, soci i impulsor d’una de les primeres comunitats energètiques locals que ja està funcionant a Catalunya. A més, es comptarà amb la presència, a la fila 0, de representants de diferents projectes de CEL locals de les comarques de l’Anoia, Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf en esdeveniment que pretén ser també un espai d’aprenentatge i intercanvi. A quarts d’una del migdia tindrà lloc un contacontes familiar de la mà d’Enginyers Sense Fronteres que portaran fins a Sant Jaume dels Domenys la història ‘I la llum es va apagar‘, que parla en clau didàctica de la pobresa energètica. El punt final al Desnormalitza’t 2024 tindrà lloc tot seguit amb un pica-pica popular adreçat a totes les assistents.

El Desnormalitza’t és una iniciativa impulsada per Coopsetània amb l’objectiu d’abordar anualment un tema d’interès social i general per anar-lo desgranant i presentant al mateix temps les alternatives que apareixen com a resposta al què es considera normatiu o imperant.

0 Comments

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!